Kurs i lymfmassage för Hund

Lymfsystemet är en mycket viktig del i hundens immunförsvar. Det hjälper till att transportera vätska, vita blodkroppar och fungerar som avfallssystem och jobbar med att föra bort alla slaggprodukter i kroppen. 

Så lymfsystemets primära mål är att föra bort slagg som gamla, skadade och döda celler, gifter, rester av mediciner, virus, bakterier, fett från tunntarmen mm. Det plockar upp den vätska som läckt ut från kapillärerna och returnerar det till cirkulationssystemet. 

Mjälten är det största organet i lymfsystemet, där produceras antikroppar och här förstörs även gamla utslitna blodceller. 

Tyvärr blir det ofta mindre eller större stopp i systemet och slaggprodukter samlas i bindväven som blir som en stor soptipp. Det ger en ökad risk för infektioner, inflammationer, bakterietillväxt och andra allvarliga sjukdomar. 

IMG_1117

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är hundmassör, hundfysioterapeut, canineopat eller djursjukvårdare. Du ska ha en grundlig kunskap i hundens anatomi. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om lymfsystemet och hur du kan hjälpa hundar till ett bättre liv genom lymfmassage. 

Kursen i lymfmassage för hund består av två kursdagar.

Dag 1 fokuserar vi under förmiddagen på lymfsystemet. Hur det fungerar, vad det gör, vilka symptom vi kan se på hunden om den har problem med sitt lymfatiska system. På eftermiddagen börjar vi titta på grunderna i lymfmassagen.

Dag 2 går vi in på fascian/bindväven och hur det hänger ihop med lymfsystemet. Vi varvar teori och praktik hela dagen och får lära oss hur man gör en grundlig fasciabehandling för att få loss alla slaggprodukter och hur vi sen för ut dem till de stora lymfstationerna. 

lymfsystemet
Några av hundens lymfstationer

Lymfnoder

Hunden har lymfnoder placerade överallt i kroppen. Dessa lymfnoder filtrerar lymfvätskan när den passerar genom noderna.

Vi har dock några stationer som är större och viktigare än de andra. 

Den största stationen har hunden i den så kallade nyckelbensgropen på halsen. 

Men hunden har också stora stationer i “armhålan” och ljumsken. Så mycket av massagetekniken går ut på att lossa på vätskan och slaggprodukterna i fascian för att sedan “skjuta” den mot närmsta stora station.

Utbildningsmål

Eleven ska efter genomgången kurs ha stora praktiska och teoretiska kunskaper i vad lymfsystemet är, hur det fungerar och hur man utför en lymfmassage på ett effektivt och bra sätt. Eleven ska känna sig trygg i att utföra lymfmassage på patienter. 

Planerade kurstillfällen under 2021

25 – 26 februari 2021

Instruktör

IMG_0286

Maria Knutas

Diplomerad hundfysioterapeut 

Certifierad hundfysioterapeut

Författare till två böcker om hundmassage

Kurslitteratur

Egenskrivna kurskompendier från Healthy Dog Academy

Plats

Gesällgatan 11, Enköping 

Ingång på baksidan av huset

Praktisk information

Lunch och fika ingår i kostnaden under kursdagarna (på certifieringsdagen ingår endast fika)

Egen hund kan medtagas under utbildningen, medtag då egen bur, vattenskål, filt/fäll

Det kommer att finnas praktikhundar under kursdagarna

 

Förslag på boende om du kommer med bil är First Camp Bredsand och Rotbrunna kurs och hästgård. Båda ställena tar emot hundar. Boende inom gångavstånd från tåget och från hundhallen är Gårdshuset 51 och Best Western Hotell Astoria.

Kostnad och anmälan

Utbildningen kostar 2800 kr exklusive moms. Du betalar 400 kr ex moms vid anmälan och resterande belopp faktureras inför kursens början.

Maila utbildning@healthydogacademy.se om du har frågor.

HDA förbehåller sig rätten att ändra datum eller ställa in kursen vid för få deltagare

×

Varukorg