HDA certifierad Fystränare för Hund

Denna utbildning är för dig som vill lära dig hur du kan fysträna alla olika hundar beroende på deras styrkor, svagheter och vad de ska klara av i sitt liv. Den är för dig som vill lära dig att träna upp din egen eller andras hundar från grunden.

När man jobbar med uppbyggnad av hundar så gäller det att se alla delar och få ihop det till en fungerande helhet. Allting i hundens kropp hänger ihop och om vi missar en del så får vi inte till en frisk, stark välfungerande hund. Därför är det oerhört viktigt att vi lär oss hur kroppen fungerar när det kommer till anatomi och funktion. En inskränkning i rörelse i bakpartiet ger garanterat kompensationer i rygg och framparti. Hur ska vi då träna för att bygga hunden stark?

Vad behöver ett fysprogram för hund innehålla? Balans, styrka, smidighet, stabilitet, kondition, uthållighet mm mm. Måste man verkligen ha med alla delar? Räcker det inte med de delar som jag använder i min specifika sport eller i vårt vardagliga liv?

 

Fotograf: Amanda Lundwall

Innehåll

Utbildningen till HDA certifierad fystränare på hund är på deltid under tolv månader. Utbildningen består av 4 utbildningssteg som sker online. Utbildningen sker i form av textblock och videofilmer, inlämning av läxor i form av videofilmer varje vecka under kursstegen samt hemmatentamen efter varje kurssteg. Certifieringen sker genom att du ska lägga upp ett komplett träningsprogram för tre olika hundar, helst med olika inriktningar. Förklara varför du väljer just de övningar du väljer samt följa upp och se hur hundarna utvecklas under ditt upplägg.

Varje steg innehåller anatomilektioner samt olika övningar anpassade för den del av anatomin vi just gått igenom. Vi går igenom alla olika delar av träningen som hunden behöver. Styrka, Stabilitet, Smidighet, Balans, Koordination, Kondition, Uthållighet mm. Vad ska man träna för att stärka en svag front? Hur kan vi stärka hundens knämuskulatur? Hur kan vi förebygga och minska risken för skador i hundens kropp?

Vi lär oss stärka hunden inifrån och ut så vi får med alla delar och hittar en träning där vi kan träna HELA hunden.

För att klara utbildningsmålen krävs det att du som elev hinner med att göra läxorna varje vecka, filma dem och lägga upp dem på kurssidan. Varje inlämnad hemläxa får kommentarer och feedback av mig som lärare. För att bli certifierad så måste du lämna in studierna efter steg 4.

Sandra Strand (Dogworks i Falun) och hennes mudi Frost tränar höftböjarmuskler, bogmuskulatur och stabilisatorer.

Utbildningsmål

Eleven ska vid slutförd utbildning ha omfattande kunskaper i hela hundens anatomi. Eleven ska ha kunskap om de vanligaste ledproblemen och hur de ska tränas för att stärkas och inte överbelastas. Eleven ska känna till de vanligaste hundsporterna och hur dessa belastar hunden muskulärt och vad dessa hundar behöver stärka mer specifikt för att klara sin sport.

Eleven ska ha grundliga kunskaper i träningsfysiologi och vad man måste tänka på för att utöva en funktionell träning på hund. Eleven ska ha kunskap om vilka typer av träning man använder för att uppnå olika resultat.

Efter utbildningen kommer eleven kunna sätta ihop ett komplett fysträningsprogram som är individuellt anpassat för just den individ som ska tränas.

Kurstillfällen med början september 2020

Steg 1: Fem veckor med början 6 september 2020

Steg 2: Fem veckor med början 10 januari 2020

Steg 3: Fem veckor med början 28 mars 2021

Steg 4: Fem veckor med början 6 juni 2021
 

Kurslitteratur

Kurskompendier och videofilmer från Healthy Dog Academy läggs upp på läroportalen.

Kostnad och anmälan

Varje kursteg kostar 2,400 kr exklusive moms som betalas in före varje kursstegs början. Certifieringen kostar 1,600 kr exklusive moms. Den avgiften ska vara betald samtidigt som du skickar in dina studier för certifiering efter steg 4.

Maila Maria på utbildning@healthydogacademy.se om du har frågor.

Ord från tidigare elever

Jag är så otroligt nöjd med utbildningen. Det är en bra blandning mellan teori och praktik. Pedagogiskt material i form av både text, filmer och bilder, bra utbildningsplattform, lätt att följa tråden genom varje steg. Anpassat för alla, oavsett bakgrund.
Vi får alltid konstruktiv feedback och svar på frågor och funderingar.
Det är så lärorikt och jag vill aldrig att utbildningen ska ta slut!
Rekommenderas varmt till alla, oavsett tidigare kunskaper, som är intresserad av hund och träning!
Erika Johansson
Cert. Hundfysioterapeut

En intressesant och väldigt lärorik utbildning som hålls helt online. Jättebra upplägg med diskussioner och upplagda filmer från elever och deras adepter.

Jag lär mig otroligt mycket dels från diskussionerna men även genom att titta på alla andras filmer och tankegångar.

Rekommenderar den varmt kanske främst till redan utbildade certifierade hundfysioterapeuter.

Ann-Sofie Westerberg
Cert. Hundfysioterapeut
Stäng meny
×

Varukorg